Sağlık

Balkabağının faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmelidir?

Ülkemizde en çok Afyon ve Sakarya’da yetiştirilen kabak çekirdeği, kabuklu yemiş olarak tüketilir ve kabakgiller familyasındandır. Ülkemizde en çok kışın ve yılbaşında kabak tatlısı olarak tüketilmektedir. Ancak tüketilmesi gereken alan tatlı ile sınırlı değil, faydaları saymakla bitmiyor…

PUMPER’İN FAYDALARI NELERDİR? NE GÜZEL OLUR?

  1. Güçlü A vitamini içeriği ile göz sağlığını korur.

  2. İçeriğindeki C vitamini sayesinde vücudun bağışıklık direncini arttırır ve mikroplara karşı korur. Alerjik reaksiyonları önler.

  3. Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

  4. Çorba veya peeling olarak saklandığında cildin nem dengesini koruyarak daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.

  5. Şeker hastaları için mucizevi bir nimet olan kabak, kötü kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını korur.

  6. Beta karoten kaynağı olan kabak, içerisinde bulunan A vitamini sayesinde tok kalmaya yardımcı olur. Diyet yapanların ilk tercihi olabilecek yüksek lif içerir ve sindirimi kolaylaştırır.

  7. Stres ve uykusuzluk gibi sorunların çözülmesini kolaylaştırır.

  8. İçerdiği yüksek çinko miktarı saç dökülmesi ile doğal olarak savaşır.

KABAK NASIL TÜKETİLİR?

Zengin bir besin kaynağı olan kabak, içerisinde vitamin ve mineraller barındırır. Bu nedenle sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Balkabağı tüketirken hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı halini tüketmek değerlidir. Kabak tüketim seçeneklerine örnek verecek olursak;

  • Kabak yemeklik olarak tüketildiğinde kabuklarının ince ayrılması vitamin ve minerallerin kaybolmasını engeller.

  • Özellikle tüketmeden önce uzun süre ısıya maruz bırakılmamalıdır.

  • Vitamin ve mineral kaybını önlemek için fırında veya buharda pişirilerek kısa sürede pişirilebilir.

  • Kabak tatlısı yapılırken sağlığa zarar vermemesi için şeker yerine tahin-pekmez veya bal tercih edilebilir.

  • Şeker hastaları uzman kontrolünde tüketebilir.

KABAK ZARARLARI

Bildirilen veya uzmanlar tarafından söylenen çok fazla yan etkisi yoktur. Ancak her besinde olduğu gibi balkabağının da aşırı tüketimi bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Kabak A vitamini açısından oldukça zengin bir sebze olduğu için normalden fazla tüketildiğinde vücutta gereksiz A vitamini depolanmasına neden olur. Bu da başta karaciğer olmak üzere diğer organları yorabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu